Het schilderen en plein air  is een in de schilderkunst gebruikte term voor direct, ter plaatse, in de vrije natuur op het doek vastleggen van het onderwerp. Het Kunstcollectief Purmerend organiseert in samenwerking met Stichting Marktstad al jaren een en plein air schilderactiviteit voor haar donateurs tussen de dikbil koeien op de jaarlijkse show.

Plein air schilderen is heel anders dan in de veiligheid van je atelier aan het werk te zijn. Voor sommigen misschien wel een nieuwe ervaring. Wij bieden de gelegenheid om samen met ons de stap te zetten. Speciaal voor de onervaren buitenschilder heeft de bij het Kunstcollectief  aangesloten Ronald Roelfsema een overzicht gemaakt van alles wat je nodig hebt. Je hoeft geen dure veldezels of verfkisten aan te schaffen. Waarschijnlijk heb je bijna alles wel in huis. In deze speciale pdf vind je praktische tips.

Op 17 juli 2021 vond de eerste en plain air schildersessie plaats onder leiding van Ronald Roelfsema, die hier een leuk verslag van maakte.