Hieronder de ‘spelregels’ indien je wilt deelnemen aan de activiteiten van het Kunstcollectief Purmerend. Deze spelregels vormen het Huishoudelijk Reglement van de stichting.

Meedoen is voorbehouden aan de donateurs
Je kunt je als individuele kunstenaar of kunstvriend aansluiten bij het Kunstcollectief Purmerend door het doen van een donatie van minimaal € 15,- per kalenderjaar. Deelname aan onze activiteiten is voorbehouden aan donateurs. Donateurs krijgen daarvoor het volgende:

  • Vermelding op de website gedurende het hele kalenderjaar met link naar jouw eigen website.
  • Uitnodigingen voor en recht op deelname aan activiteiten van het Kunstcollectief.
  • De nieuwsbrief waarvoor wij je na inschrijving meteen aanmelden.
  • Toegang tot vergaderingen voor donateurs.

Lees hier meer over hoe je donateur kunt worden

Ballotage als voorwaarde voor deelname aan de Kunstroute, Kunst in de etalage en exposeren bij/in VVV, ’t Stamhuis en groepsexposities
Voor geïnteresseerde kunstenaars die willen mee doen aan de Kunstroute en Kunst in de etalage of mee willen doen Kunst bij de VVV, Kunst in ’t Stamhuis en/of groepsexposities, gelden de volgende voorwaarden:

  • Je bent beeldend kunstenaar en je woont of hebt je atelier in Purmerend, Kwadijk of Zuidoostbeemster.
  • Je heb je in het lopende kalenderjaar aangemeld als donateur van het Kunstcollectief Purmerend.
  • Je bent geballoteerd door het Kunstcollectief. Ballotage is gratis voor geregistreerde donateurs. NB Heb je eerder mee gedaan aan de Kunstroute, maar niet één keer in de afgelopen 5 jaar en wil je weer deelnemen? Dan dien je opnieuw geballoteerd te worden.

Jaarlijks beoordelen wij in april de aspirant deelnemers. Als je wilt deelnemen aan de volgende Kunstroute (altijd in het eerste weekend van oktober) vul dan uiterlijk 1 februari van het desbetreffende jaar het aanmeldformulier in. In de maand februari vindt de ballotage plaats. Lees hier meer over de ballotage.

Kunstroute & Kunst in de etalage
Elk eerste weekend van het oktober organiseren wij de Kunstroute Purmerend waarin makers van schilderijen, beelden, keramiek, sieraden en grafische kunst bezoekers ontmoeten en meer vertellen over hun creaties. Dit gebeurt in je eigen atelier of op een zelf uitgezochte gastlocatie in Purmerend, Zuidoostbeemster of Kwadijk. al dan niet in samenwerking met (een) andere deelnemer(s). Per locatie worden maximaal vijf deelnemers toegestaan. Je verplicht je zowel de zaterdag als de zondag van 11.00-17.00 uur mee te doen. Bij onvoorziene omstandigheden zorgt de deelnemer voor vervanging en meldt dit vooraf aan het bestuur.

In de weken voorafgaand aan de Kunstroute kun je alvast één werk tonen in één van de etalages van deelnemende winkels in het centrum van Purmerend. In de winkels liggen dan flyers voor de etalageroute en boekjes voor de Kunstroute klaar voor de potentiële bezoekers.

De Kunstroute en Kunst in de etalage zijn met elkaar verbonden. Als je deelnemer bent van de Kunstroute mag je ervoor kiezen deel te nemen aan Kunst in de etalage, dat is niet verplicht. Maar wij stellen het zeer op prijs als je ook aan de etalageroute mee doet, want zo kunnen we samen een mooi overzicht geven van de kunst die tijdens de route te bewonderen valt.
Alleen aan Kunst in de etalage meedoen is niet mogelijk.

Kunst in de etalage start ongeveer 3 weken vóór de Kunstroute. Je hoort ruimschoots van te voren in welke etalage je mag exposeren. Ook de winkelier wordt hierover door ons geïnformeerd. Je neemt vervolgens zo snel mogelijk zelf contact op met de winkelier en spreekt af welk werk je gaat tonen en op welk moment je het kunstwerk brengt en weer ophaalt.

Zodra je weet welk kunstwerk je aanlevert, maak je een korte tekst over jezelf als kunstenaar en het getoonde werk. Deze tekst lever je bij ons aan via info@kunstroutepurmerend.nl. Wij zorgen dan voor een professioneel vormgegeven A4 in een display, die in de etalage bij het kunstwerk dient te worden geplaatst. Je ontvangt tezijnertijd nadere informatie over de verdere werkwijze.

Voor deelname aan de route wordt een eigen bijdrage (die jaarlijks wordt vastgesteld) gevraagd in verband met de PR-materialen die je daarvoor krijgt.
Het meedoen aan de expositie en de Kunstroute is voor eigen risico. De stichting is niet aansprakelijk voor ongevallen, schade, verlies en/of diefstal tijdens, voor- en na de kunstroute.

Overzichtsexpositie
Indien mogelijk wordt voorafgaand aan of tijdens de Kunstroute een overzichtsexpositie met werk van de deelnemers georganiseerd. Bij inschrijving verplichten de deelnemers zich een kunstwerk voor deze overzichtsexpositie aan te leveren. Over de voorwaarden worden de deelnemers nader geïnformeerd.

Online aanmelden
In het eerste kwartaal van elk jaar wordt de online inschrijving voor de Kunstroute van het lopende jaar geopend.

Beeldmateriaal van goede kwaliteit
Voor het routeboekje en de website hebben we drie digitale foto’s van je actuele werk nodig. Deze foto’s moeten ieder één werk bevatten. Deze foto’s stuur je gelijk in met het inschrijfformulier via de website! De bestandsnaam bevat je naam en de titel van het werk. Bijvoorbeeld: PietdeVries-BruineBonen.jpg. De foto’s moeten in verband met het drukwerk een minimale resolutie van 3000 x 2000 pixels jpg-formaat hebben, maar mogen niet groter zijn dan 5MB (in verband met de beschikbare capaciteit voor het uploaden).

Alle afbeeldingen zijn goede uitsneden (tot op het werk) en er zijn geen lijsten, randen, kaders of storende achtergrond zichtbaar rond het werk. Een uitzondering wordt gemaakt voor etsen en grafisch werk, waarbij de rand onderdeel kan uitmaken van ‘de drager’ (het papier). Alle afbeeldingen zijn scherp en zonder lichtreflectie (witte vlekken, vale kleuren of schaduwen van flits). Voldoen de foto’s niet aan de eisen, dan kunnen ze helaas niet worden geplaatst. Hierover word je door de webmaster geïnformeerd.

De door de deelnemer aangeleverde foto’s worden geplaatst op de website van het Kunstcollectief en zijn vrij toegankelijk en te downloaden. In het routeboekje wordt één van de foto’s geplaatst. In het kader van de vormgeving wordt door het Kunstcollectief bepaald welke van de drie.

Public relations Kunstcollectief
Op onze website worden de deelnemers aan de Kunstroute elk afzonderlijk gepresenteerd. Bij de inschrijving wordt gevraagd hiervoor een tekst aan te leveren. Geef hierin een korte toelichting op wie je bent als kunstenaar, waardoor je wordt geïnspireerd (thema’s, onderwerpen), welke materialen en technieken je veel gebruikt en eventueel welke opleiding je hebt gevolgd.

Tevens wordt er een routeboekje uitgegeven met hierin de gegevens (inclusief expositielocatie) en de website van de deelnemers. Ook is er ruimte voor een korte toelichting van de kunstenaar en één foto van een kunstwerk. De vormgever maakt hierbij een keuze uit één van de drie aangeleverde foto’s. Leg in één of twee zinnen uit wie je bent en wat jouw werk bijzonder maakt. Bezoekers moeten door deze ‘oneliner’ geprikkeld worden jouw expositie te komen bezoeken.

Je ontvangt van het Kunstcollectief diverse PR-materialen zoals vlaggen, ruime hoeveelheid routeboekjes & flyers en posters.

De stichting zorgt voor voldoende algemene communicatie over de routes in de lokale en regionale media. Het is niet de bedoeling dat de lokale en regionale media benaderd worden door de individuele deelnemers.

Zelf reclame maken voor de route
Wij verwachten van de deelnemers dat ze in hun eigen netwerk zelf actief reclame maken voor de twee routes in het algemeen. Iedere deelnemer ontvangt een ruime hoeveelheid flyers voor de etalageroute en routeboekjes om actief uit te delen. Wij vragen je om op je eigen website een link naar https://kunstroutepurmerend.nl te plaatsen.

Uiteraard mag je binnen je eigen netwerk daarnaast ook reclame maken voor je eigen expositie. Stuur bijvoorbeeld via e-mail een leuke uitnodiging naar je familie en vrienden.

Adverteren voor kunstenaars

Als deelnemer heb je de mogelijkheid je eigen werk en atelier in een advertentie nader te presenteren. Hierin kun je bijvoorbeeld ook reclame maken voor cursussen en workshops die je geeft of om komende exposities aan te kondigen. Hieraan zijn kosten verbonden. We hebben de keus uit diverse maten van de advertentie:

  • A5, staand € 100,-
  • A6, liggend € 75.-
  • A7, staand € 50,-

Heb je interesse hierin, neem dan contact op met het bestuur via info@kunstroutepurmerend.nl. Na het overleg dient de advertentie als jpg of als pdf met voldoende resolutie (300dpi) te worden aangeleverd vóór 1 juni via info@kunstroutepurmerend.nl.

Expositielocatie
Je kunt deelnemen in je eigen atelier of op een zelf uitgezochte gastlocatie in Purmerend, Zuidoostbeemster of Kwadijk. Je kunt alleen of samen met andere deelnemers exposeren. Exposeer je samen? Dan mogen er niet meer dan 5 kunstenaars op één locatie deelnemen. Tijdens de Kunstroute ben je zelf het gehele weekend aanwezig op de plek van jouw expositie.

Als deelnemer van de route ontvang je een vlag en een aantal pijlen in bruikleen om tijdens de route de expositielocatie goed zichtbaar te kunnen maken.

Let bij de inrichting op een aantrekkelijke en overzichtelijke presentatie (less is more). Zorg dat de kunstwerken netjes zijn afgewerkt. Presenteer 2D-werk in mooie lijsten. Gebruik voor 3D-werken mooie sokkels of leg een zwart kleed over een tafel met daarop de werken.
Wees gastvrij en presenteer de bezoekers een kopje koffie of thee, eventueel voorzien van een kleine lekkernij.

Extra pijlen route
Ten behoeve van het bewegwijzeren van de route ontvang je aantal pijlen vanuit het Kunstcollectief. Als je hieraan niet voldoendoende hebt kunt je hier extra pijlen downloaden.

Pijl rechts 1-30

Pijl links 1-30

Kunst bij de VVV en ’t Stamhuis en groepsexposities
Geballoteerde kunstenaars kunnen ook mee doen aan Kunst bij de VVV of Kunst in ’t Stamhuis en groepsexposities. Het Purmerends Museum en Kunstcollectief Purmerend hebben de handen ineen geslagen en presenteren maandelijks werk van een lokale kunstenaar in de etalage van de VVV | Museumwinkel in de Peperstraat 35. ’t Stamhuis aan de Kerkstraat 11 is onze vaste plek voor het Kunstcafé en heeft ons de mogelijkheid geboden het gehele jaar een aantal grote werken op te hangen in de filmzaal. Regelmatig organiseren we groepsexposities.

Onze spelregels kun je hier downloaden.