Damiet Kuin – van der Kuyl

website
Disciplines: Mixed Media

Beste kunstliefhebber,

Mijn naam is Damiët Kuin. Ik werk als schrijfster, journalist en kunstenares. Samen met mijn man en onze tweeling woon ik in Purmerend. Vanuit mijn werkkamer kijk ik uit over de groene wijk de Gors.

In mijn kunst werk ik met verschillende materialen (mixed media), zoals acrylverf, ecoline, gelato’s, inkt, pen, krijt, stempels, stencils, textiel, collagemateriaal en diverse soorten papier. Ik werk graag in bestaande boeken en vorm deze om tot kunstwerken. Iedere bladzijde is een nieuw schilderijtje. Daarnaast maak, beschilder en bind ik mijn eigen boeken en art journals. Ik maak graag Leporello’s, zigzag-gevouwen boekjes, die ik rijkelijk beschilder. Ook maak ik kleine schilderijen. Ik hou van kunst op klein formaat. Het is intiem en leent zich, in mijn opinie, voor veel kleurrijke details, voor aanraken en voelen, en voor kijken van heel dichtbij.

Verhalen

In al mijn kunstwerken vertel ik een verhaal. Ik ben van origine schrijfster en journalist. Woorden, verhalen en tekst zijn mijn passie. Als kind al schreef ik mijn eigen verhalen, sprookjes, gedichten, dagboeken en fantastische vertelsels. Als journalist en schrijfster vertelde ik jarenlang de verhalen van anderen. Prachtig werk, maar er ontbrak ook een stukje. Mijn eigen verhalen. In mijn kunst vertel ik nu mijn eigen verhaal. Soms mengen mijn verhalen zich, door hergebruik van materialen, met de verhalen van anderen.

Als je naar mijn kunst kijkt, zie je dat ik in bijna al mijn kunstwerken schrijf of afbeeldingen en quotes uit tijdschriften plak. De afbeeldingen en quotes, die ik in mijn kunst plak, geven mijn gevoel en stemming van het moment weer. Ze laten zien wat er in mij omgaat of waar ik mee bezig ben. Als ik in mijn kunstwerken schrijf, dan zijn het vaak persoonlijke teksten. Bespiegelingen op wat mij op het moment bezighoudt. De laatste tijd schrijf ik steeds onleesbaarder, zodat een ander mijn verhaal wel kan voelen, maar niet kan lezen. Te persoonlijk.

Hergebruik

In mijn kunst verweef ik mijn verhalen met de verhalen van de materialen die ik gebruik. Ik ben een groot voorstander van hergebruik van materialen en spullen. Ik spaar papier (cadeaupapier, een zakje van de afhaal chinees met een mooi patroon, een papieren tas van een kledingwinkel, een verpakking van een doosje blauwe bessen uit de supermarkt, doorzichtige vellen papier uit een schoenendoos, theezakjes, labels uit kleding, oude postzegels, ansichtkaarten, kleurrijke magazines, en ga zo maar door), maar ook stoffen, gebruikte kledingstukken, oude sierraden (ik koop ze bij de kringloopwinkel, ze hebben voor mij een bijna magische lading omdat ik de verhalen voel maar niet ken), lintjes en bandjes. In mijn werkkamer heb ik bakken vol oude kledingstukken, lappen stof, bandjes, lintjes, kralen en oude papieren. Mijn handgemaakte journals maak ik uit een gebruikte, kartonnen opbergmap en een oud gordijn. Op het oude verhaal ‘schrijf’ ik, met verf, inkt, pen of krijt, als het ware een nieuw verhaal. Zo verweef ik verschillende verhalen met elkaar.

Laag over laag

Mijn kunstwerken bouw ik op uit veel verschillende (kleur)lagen. Een verhaal bouw je op met woorden, zinnen, alinea’s en hoofdstukken. Ook een personage heeft een gelaagdheid. Deze gelaagdheid zie je terug in mijn kunst. Ik hou ervan als er iets te ontdekken valt. Daarom creëer ik vaak doorkijkjes naar achterliggende lagen. Soms verandert een kunstwerkje een aantal keer van richting en stijl, totdat het is wat ik wil. Elke laag vertegenwoordigt een gevoel.

Het werken met lagen maakt ook dat ik makkelijker start, en ‘fouten’ maak. Ik mag ontdekken en dingen van mezelf uitproberen. Wanneer ik iets niet mooi vind, bedek ik dat gewoon weer onder de volgende laag verf.

Inspireren

Mensen vragen mij wel eens waarom ik kunst maak. De belangrijkste reden voor mij is dat ik er blij van word. Kunst houdt me daardoor dus gezond. Daarnaast inspireer ik graag anderen tijdens workshops en hou ik ervan om de wereld kleur te geven. Kunstwerk voor kunstwerk.

Ook kan ik mijn ‘ei’ kwijt in mijn werk. Het maken van kunst helpt me te ontladen na een lange dag, helpt me mijn emoties te doorlopen, en helpt me de wereld, mijn wereld, in kaart te brengen. Dat klinkt misschien zwaar, maar dat is het niet. Kunst is voor mij juist een luchtig, kleurrijk en vooral leuk iets. Ik zou het dan ook heel leuk vinden als ik je mag begroeten en inspireren tijdens de kunstroute van Purmerend!

Creatieve groeten,

Damiët Kuin

Voor meer informatie: www.madebydamiet.nl

Of volg me op Instagram: www.instagram.com/made_by_damiet

Little Leporello
Little Leporello
Ik leef liever met de dag
Ik leef liever met de dag
Butterfly dreams
Butterfly dreams