Op de Nieuwjaarsborrel, een gezellige bijeenkomst op 16 januari bij Spijkerman, ontvouwde het bestuur zijn plannen voor 2021. De grote verrassing die avond was de komst van de Drag Queens. In vol ornaat maakten zij het thema voor de Etalageroute bekend: Vrijheid.

Op 8 februari vond onder grote belangstelling de feestelijke prijsuitreiking van Sterren op het Doek plaats in de Purmaryn. Met als winnaars Marcus (uitverkozen door de Ster Evelien Tijmstra) en Nynke van Zwol.

Op 16 april werden 64 kunstwerken (van 20 kunstenaars van het Kunstcollectief) in het kader van het ‘Troost’ project aan de Verpleeghuizen De Rusthoeve beschikbaar gesteld. Doel van dit project was om bewoners middels een kunstwerk troost te bieden in deze eenzame coronatijd. Hierop zijn leuke en enthousiaste reacties ontvangen.

De eerste expositie in de etalage van de VVV | Museumwinkel vond op 5 augustus plaats. Het Purmerends Museum en het  Kunstcollectief presenteren sindsdien maandelijks werk van een lokale kunstenaar in de etalage van de VVV. Dit initiatief krijgt ook in 2021 een vervolg!

De opening van De Etalageroute werd door Wil van Rijkswijk op 12 september verricht. In 29 etalages in de binnenstad zijn werken van de leden van het Kunstcollectief, met als thema Vrijheid, gepresenteerd.
Kunst in de Etalage kreeg van de deelnemers een waardering van 7,8 en wordt door hen ervaren als een toegevoegde waarde. ‘Het is een moment van aandacht voor de Purmerendse kunstenaars waarbij een breed publiek kennis kan maken met hun kunst’.

In het weekend van 3 en 4 oktober was het tijd voor de Kunstroute. Er werd goed op de coronamaatregelen geanticipeerd. Het bestuur had een coronaprotocol opgesteld en in de vorm van een poster aan de deelnemers beschikbaar gesteld. Desinfectiepompjes, looplijnen op de locaties aan alles was gedacht. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Ondanks het matige weer en corona was namelijk bijna iedereen tevreden over de opkomst. Ook zijn er in totaal 22 kunstwerken verkocht. De Kunstroute kreeg van de 28 deelnemers het rapportcijfer 7,9.

De editie 2020 van Sterren op het Doek vond op 12 december bij Spijkerman plaats. Met als Ster: Frans Spijkerman (met hoed!). Daar hebben 11 deelnemers de opzet voor hun werk gemaakt. Net als bij de ‘echte’ Sterren op het Doek krijgen de deelnemers thuis de tijd om het werk af te ronden en de puntjes op de i te zetten. Op 30 januari kiest Frans zijn favoriete portret uit en wordt ook de publiekswinnaar bekend gemaakt.

Door corona werd een aantal activiteiten zoals deelname van het Kunstcollectief aan Paasbest Purmerend (Montmartre) en aan de Cultuurparade, geschrapt. Desondanks zijn er in 2020 zeven brede activiteiten onder auspiciën van het Kunstcollectief tot stand gekomen. Zonder deelnemers echter geen (succesvolle) activiteiten. Het bestuur wil jullie dan ook bedanken voor deelname en inbreng aan deze activiteiten.

Gelukkig heeft zich in 2020 een aantal nieuwe donateurs aangemeld. We hebben er nu 62. Dat betekent een toename van het aantal potentiële deelnemers aan activiteiten.
Het bestuur ziet 2021 dan ook met vertrouwen tegemoet.

Videoverslag Sterren op het doek 2020/21 met Frans Spijkerman.