Dichters geïnspireerd door kunstwerken over het thema Vrijheid

Kunstcollectief Purmerend en Dichterskring Waterland nodigen iedereen, die op Bevrijdingsdag 5 mei even stil wil staan bij de vrijheid met beeldende kunst, poëzie en muziek, van harte uit om vanaf 14.00 uur het Kunstcafé te bezoeken in ’t Stamhuis, Kerkstraat 11 in Purmerend (gratis toegang).

Kunstcollectief Purmerend organiseert drie keer per jaar een groepsexpositie in ’t Stamhuis. Vanaf 5 mei t/m 12 oktober staat deze in het teken van het thema Vrijheid. Voor deze expositie zijn de kunstenaars van het Kunstcollectief gevraagd om een kunstwerk aan te leveren over dit thema en werden de dichters van Dichterskring Waterland uitgenodigd om een gedicht te maken bij één van de schilderijen of foto’s.

Op 5 mei wordt om 15.00 uur tijdens de expositie op bijzondere wijze geopend. Negen dichters dragen hun werk voor bij het desbetreffende kunstwerk, in het bijzijn van de kunstenaar. Ook wordt dan een boekje met de kunstwerken en de gedichten gepresenteerd.

Woorden geven aan je ervaring
Nelleke Vermeulen, voorzitter van de Dichterskring, verwoordt: “Bij het zien van het kunstwerk Nooit meer Auschwitz, van Karin Kuik, was mijn eerste reactie daarvan weg te gaan en een leuk gedicht te maken bij iets vrolijkers. Maar als iets je zo tegenstaat, is het soms juist de moeite waard om dit te onderzoeken. Daarna kwamen de woorden vanzelf. Er is nog steeds oorlog en dat is zo intens verdrietig. Goed om daar in vrijheid af en toe bij stil te staan.”

Zo voegen de gedichten een persoonlijke dimensie toe aan de negen getoonde kunstwerken. Zoals het gedicht van Marcella Boomsma bij het schilderij “Wings” van Joke Sweers.

sla je vleugels uit

vlieg naar waar je wilt

geef je over aan stilte

beleef je dromen

ontdek in vogelvlucht

je eindeloze ruimte

voel je vrij om te zijn

waar je nooit was