Op zaterdag 26 augstus 2023 vond de eerste editie van de Purmerendse Place du Tertre plaats. De Kaasmarkt werd omgetoverd om de sfeer van het beroemde plein in het bruisende hart van de Parijse wijk Montmartre te evenaren. Na een kletsnatte start klaarde het weer in de loop van de dag op en trokken vele bezoekers langs de kunstenaars die volop aan het werk waren. Drie beeldhouwers sloegen er lustig op los, drie glaskunstenaars lieten verschillende technieken zien en acht schilders waren aan het schilderen of tekenen. Net zoals op de Place du Tertre konden mensen zich laten portretteren. Hier was het de jonge tekenaar Jesper Ceria die vaardig en snel prachtige portretten maakte.
Het publiek was erg geïnteresseerd in de verschillende technieken en stelde volop vragen aan de kunstenaars. Zo ontstonden gezellige gesprekken.

Vanaf 11.00 uur gingen vijf schilders onder leiding van Nynke van Zwol aan de slag op het gastvrije droge terras van ’t Hoedje van de Koningin voor een workshop en plein air schilderen. Ze schilderden een stukje van de Kaasmarkt en gingen alle vijf met een mooi resultaat naar huis om het daar verder te gaan vervolmaken.

De PR-stand van het Kunstcollectief Purmerend werd goed bezocht; de routeboekjes van de Kunstroute op 7 & 8 oktober vonden gretig aftrek.

Het plein kwam in zomerse sferen door de ‘Summer Vibes’  van de Italiaanse zangeres Davina en contrabassist Rik van lofzangers.nl. Ze speelden Latin grooves, Bossanova, Italiaanse liedjes en jazz.

Samen met BIZ Purmerend Binnenstad kijken we terug op een gezellige en kunstzinnige eerste editie van de Purmerendse Place du Tertre!