Portret Tineke van der Struik favoriet van José Ferdinandus én publiek

In het kader van de 6e editie van Purmerendse Sterren op het doek hebben veertien kunstenaars Purmerender José Ferdinandus geportretteerd. Op zaterdag 4 februari  bleek dat het portret van Tineke van der Struik de favoriet is van zowel  José als van het publiek. Tineke van der Struik nam blij verrast de twee awards, cadeaubonnen en bloemen in ontvangst. José twijfelde tot het laatste moment. Wat de doorslag gaf is dat zichzelf heel goed herkent in het portret, dat zij ook onderscheidend vindt door het kleurgebruik en de speelsheid. Tineke vertelde hoe het portret heel intuïtief is ontstaan en hoe er steeds meer kralenkettingen bij kwamen.

De strijd om de publieksprijs was heel spannend. Met slechts twee stemmen minder eindigde het portret van Enny Smit de Wolf op de tweede plaats en het portret van Piet Gijsbertsen eindigde als 3e met vijf stemmen minder.

José bewonderde alle portretten nog een keer samen met de desbetreffende kunstenaars, die van haar allemaal een literair juweeltje ontvingen.

Voor de publieksprijs trok José één van de 178 ingeleverde stembiljetten uit de stembus. De prijswinnaar krijgt de bijbehorende theaterbon zo snel mogelijk in huis.

De veertien portrtetten van José Ferdinandus die in het kader van de Purmerendse Sterren op het doek zijn gemaakt, zijn nog tot 18 februari te zien op de eerste verdieping van theater De Purmaryn.

Wat daaraan vooraf ging
Zaterdag 19 november verzamelden de kunstenaars van het Kunstcollectief Purmerend zich in De Purmaryn en werd onthuld wie dit jaar de lokale ster is die in de spotlight staat: José Ferdinandus, bekend van boekenwinkels het Boekeneiland en het Leesteken. José is daar al enige tijd weg, maar stilzitten doet ze allerminst. Ze is tegenwoordig organisator van Boeken bij Betje in Middenbeemster, ze coacht een boekenwinkel in Edam en ze is ook nog actief als redacteur.

Met haar vrolijke uitstraling en kleurige sieraden bleek José voor de deelnemers aan de Purmerendse Sterren op het doek een feest om te tekenen. De potloden, pennen en stukjes houtskool werden druk benut om een eerste schets op papier te zetten en zijn de afgelopen weken verder uitgewerkt. Tussen al die verschillende portretten die gemaakt zijn, zit er vast één die José aanspreekt. Ze is dol op kunst,  vooral van modern kleurrijk werk. Haar huis hangt bomvol mooie dingen, dus ze zal even moeten zoeken naar een plekje voor het winnende portret. Op 4 februari zal José om 14.00 uur haar favoriet uitkiezen en wordt ook de publiekswinnaar bekend gemaakt.

De expositie is te zien tijdens de openingstijden van De Purmaryn: dinsdag t/m zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 en tijdens de voorstellingen en kan iedereen zijn stem uitbrengen op de stemformulieren die klaar liggen. Kom stemmen en maak kans op een theaterbon!

De veertien portretten van José Ferdinandus

Stem voor 4 februari op één van de 14 portretten van José Ferdinandus.
Kunstenaars van het Kunstcollectief maken op 19 november 2023 de eerste schetsen van José Ferdinandus