Erol Savur is dit jaar de Purmerendse Ster op het doek

Zaterdag 18 november was het weer zover: een nieuwe editie van de Purmerendse Sterren op het doek in navolging van het bekende tv-programma. 22 kunstenaars verzamelden zich in De Purmaryn om een lokale ster te portretteren. Wie de ster was, werd onthuld door Karin Verdel: Erol Savur. Bekend als mede-eigenaar van Grieks restaurant Kriti maar ook van de vele sociale acties die hij voor de medemens in Purmerend organiseert. Sinds kort is hij op eigen initiatief de Facebookpagina Handje Helpen Purmerend begonnen. Hij is van mening dat elkaar helpen aanstekelijk moet worden, dat het zich als een olievlek moet uitspreiden. “Over enkele jaren moet het in Purmerend de normaalste zaak van de wereld zijn om elkaar te helpen. Wat voor de een vaak een klein klusje of weinig moeite kost, kan voor de ander veel plezier en gemak betekenen”. Deze sociale initatieven waren voor het Kunstcollectief de reden om Erol Savur dit jaar te laten portretteren als Purmerendse Ster op het doek. Erol is de organisatie zeer erkentelijk dat hij is uitgekozen. Hij gaf aan zelf niet te kunnen tekenen. “Mijn jongste zoon kan het beter dan ik. Ik maak van een giraffe een koe en andersom. Ik vind het dus heel knap dat jullie in beelden kunnen denken en die dan omzetten in kunst.”

De kunstenaars hadden anderhalf uur de tijd om schetsen en foto’s te maken van Erol. Daarna hebben de kunstenaars nog een paar weken de tijd om hun eerste schetsen verder uit te werken. Erol wil zich graag laten verrassen door de kunstenaars en heeft niet een heel specifieke voorkeur voor een bepaalde schilderstijl. Maar de kleuren zwart, wit en rood spreken hem wel zeer aan.

Vanaf zaterdag 20 januari zijn de portretten te zien op de eerste verdieping van de Purmaryn. Het publiek kan op de werken stemmen tot 3 februari. Op zaterdag 3 februari kiest Erol zijn favoriete portret uit en wordt de publiekswinnaar bekend gemaakt.

Sterren vorige edities
In de etalages van Hellenberg aan de Dubbele Buurt 13 en Achterdijk 12 is een aantal portretten van de zes vorige edities te zien: Kees Kasbergen (door Bep van Os), Marcel Kapteijn ( door Bep van Os), Eveline Tijmstra  (door Ronald  Roelfsema), Frans Spijkerman (door Ronald Boekel & Ronald Roelsema), David Nathan (door Ronald Boekel & Hans Kop) en José Ferdinandus door (Ans Donkers, Hans Kop en Joke Sweers). Leuk om tijdens het winkelen even stil te staan voor deze etalages.